Sociale Angststoornis

Sociale Angststoornis (SAS)

Als je last hebt van een sociale angststoornis, ben je heel bang voor wat anderen van je zouden kunnen denken. Die angst is zo sterk dat ze je begint tegen te houden in het dagelijks leven. Situaties waar je in contact komt met anderen zoals: feestjes, vergaderingen, presentaties of gewoon praten in een groep, kunnen veel stress en spanning oproepen. Typische gedachten die dan opkomen zijn:
“Ze kijken allemaal naar mij.”
“Straks merken ze dat ik zenuwachtig ben.”
“Wat als ze me raar vinden?”

Mensen met sociale angst zijn vaak enorm bezig met zichzelf en hoe ze overkomen. Het voelt alsof er een felle spot op hun hoofd staat, waardoor ze minder letten op wat er écht rondom hen gebeurt. Ze zijn heel zelfbewust, wat alles net nóg spannender maakt.

Door die spanning lukt het soms niet meer goed om te praten. Je weet even niet wat je moet zeggen, of je durft niets te zeggen uit schrik iets verkeerd te zeggen. Achteraf komen dan vaak piekergedachten als:
“Waarom zei ik dat?”,
“Had ik maar gezwegen.”
“Ik had beter iets anders gezegd.”

Sommige mensen worden dan ook bang om te blozen. Ze vinden blozen zo ongemakkelijk dat ze er alles aan doen om het te verbergen. Vaak voorkomende klachten bij sociale angst zijn:

  • moeite om met anderen te praten of contacten te leggen

  • voortdurend bezig zijn met wat anderen zouden kunnen denken

  • angst om negatief beoordeeld te worden of raar gevonden te worden

  • niet uit je woorden komen
  • de angst om te beginnen blozen
unsplash