Specifieke fobieën

Zeer veel mensen geven aan bang te zijn voor ‘iets’ zoals: spinnen, slangen, muizen, hoogtevrees, onweer, storm (wind), enge ruimte, bloed, tunnels, enz...

In de meeste gevallen hebben mensen er niet al te veel last van. Echter wanneer het dagelijks leven door zo’n vrees (fobie) wordt verstoord en ze hierbij voortdurend angstig zijn en er alles voor doen om het gevreesde object of situatie te vermijden, dan spreken we van een angststoornis, met name een specifieke fobie.

Specifieke fobieën worden onderverdeeld in:

- Diertype
Veel voorkomende kunnen zijn: spinnen, insecten, vogels, slangen, muizen, honden, katten of zelfs alle dieren.

- Bloed-injectie-verwonding
Men kan zowel voor de drie fobisch zijn, maar het kan ook dat men enkel voor bloed of injecties bang is.

- Natuur
Hierbij gaat het om natuurverschijnselen zoals: onweer, bliksem, donder, storm enz.. Maar ook hoogte, water of andere natuurlijke omgevingen kunnen onderwerk zijn van een fobie.

- Situaties
Situaties zoals een lift, vliegtuig of afgesloten ruimten kunnen specifiek zijn. Echter indien deze onderdeel zijn van een paniekstoornis (bang om in deze situatie een paniekaanval te krijgen), dan is er eerder van een paniekstoornis sprake.


Soms geven mensen aan last te hebben van claustrofobie of agorafobie. Echter, in de meeste gevallen horen deze fobieën bij de paniekstoornis. Ze kunnen weliswaar als specifieke fobieën voorkomen, maar doen dit echter zelden.


Neem contact met ons op

Contactgegevens


Angstcentrum v.z.w.
Neerharenweg 6
3620 Lanaken
België

E-mail:   poli@angstcentrum.be
Tel. :    0032 (0)89 714274

Consultaties zijn volgens afspraak

Telefonische bereikbaarheid:
maandag t/m vrijdag van 11.00u tot 15.00u


Aanmeldformulier

Meer angststoornissen