Trichotillomanie (haaruittrekstoornis)

Kenmerkend hierbij is het onophoudelijk uittrekken van eigen haren. Betrokken doet weliswaar soms pogingen om dit te stoppen. Met eigen haren wordt bedoeld: het haar van alle lichaamsgebieden waar haargroei te vinden is. Voorbeelden: hoofdhaar, wenkbrauwen, wimpers, soms zelfs okselharen en genitale haren.

Om het 'zicht' van het haarvlies niet te laten opvallend worden er telkens maar enkele haren uitgetrokken (daar waar haren dicht bij elkaar staan). Camouflage is tevens een manier op het haarverlies niet te laten opvallen (make-up, schaaltje of pruik). Het uitrekken kan soms gepaard gaan met rituelen en/of dwanghandelingen. Vaak worden de uitgetrokken haren als het ware bestudeerd, bekeken of door de mond of vingers betast of in stukjes gebeten.

Aan de basis liggen vaak onaangename gevoelens, zoals angst, verveling, spanning (stress), die men middels het uitrekken probeert te neutraliseren of te onderdrukken of een stuk opluchting te ervaren.

Uitzonderlijk kan het voorkomen dat men ook bij anderen (heel subtiel) haren tracht uit te trekken. Soms worden dieren of poppen gebruikt. Het is niet uitgesloten dat naast het uitrekken van haren er tevens andere lichaamsdelen worden gebruikt, zoals nagelbijten, huidpulken en/of op de lip bijten.

De gevolgen zijn meestal van sociaal en beroepsmatige aard: minder goed kunnen functioneren. Daarnaast is het niet uitgesloten dat er termijn ook lichamelijk problemen kunnen ontstaan: letsels, slijtage of gebroken tanden, als gevolg van doorslikken van haren kan er anemie, bloedbraken, darmobstructies of zelfs darmperforatie met bloedingen ontstaan.

De andere meest bekende voorbeelden van een dwangstoornis zijn de volgende:


Neem contact met ons op

Contactgegevens


Angstcentrum v.z.w.
Neerharenweg 6
3620 Lanaken
België

E-mail:   poli@angstcentrum.be
Tel. :    0032 (0)89 714274

Consultaties zijn volgens afspraak

Telefonische bereikbaarheid:
maandag t/m vrijdag van 11.00u tot 15.00u


Aanmeldformulier

Meer angststoornissen