Morfodysfore stoornis (BDD of body dysmorphic)

Iemand met een Morfodysfore stoornis is voortdurend bezorgd bezig met zijn of haar uiterlijk. Hun bezorgdheid is vooral gericht op mogelijke lichamelijke afwijkingen of onvolkomenheden. Volgens hun opvatting zis men dan ook lelijk, onaantrekkelijk, zelfs abnormaal en/of misvormd. Dit, terwijl de omgeving geen enkele waarneembare aanwijzing ervaart.

Deze bezorgdheid kan op meerdere lichaamsdelen betrekking hebben. Uit de praktijk blijkt dat de meeste bezorgdheden betrekking hebben op gelaatsdelen (neus, mond, lippen, tanden, haren, de huid), op rimpels of littekens, op gewicht (buik, borsten) en zelfs op geslachtsdelen. Soms gaat het enkele om symmetrie...dat bepaalde lichaamsdelen niet symmetrisch zijn.

In het gedrag zien we dat ze voortdurend bepaalde dwangmatige handelingen en/of rituelen uitvoeren (zowel in gedrag als in gedachten), zoals: voortdurend vergelijken van hun uiterlijke met dat van anderen, controleren door zich in de spiegel te bekijken en betasten en overmatig tijd besteden aan uiterlijke verzorging, of bij anderen bevragen of ze iets zien.

Vaak probeert men bepaalde zogenaamde onjuistheden te camoufleren of te bedekken, zoals overmatige gebruik van make-up, bepaalde kleding (lange mouwen). Sommigen zoeken compensatie middels overmatige sport activiteiten of lichaamsbewegingen zoals gewichtheffen, elke dag minstens een X-aantal kilometer lopen (met behulp van een stappenmeter). Deze laatste genoemde vorm komt veelal bij mannen voor en wordt ook wel musculodysfore stoornis genoemd. Het doet soms denken aan een vorm van narcisme.

Sommigen gaan zo ver dat ze allerlei plastisch chirurgische ingrepen laten uitvoeren. Zogenaamde correcties. Indien er geen fysiek functionele belemmering is dan ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de plastisch chirurg om voor een ingreep te beslissen. Echter spelen kennelijk financiële aspecten hierbij een beslissende rol, zonder professionele voor diagnose of het inschakelen van een expertise in deze.

Opvallend bij deze vorm van dwang is dat er vaak sprake is van een laag zelfbeeld, onzekerheid en weinig zelfvertrouwen. Het zijn vaak mensen met een zekere achterdocht, steeds 'menen het beter te weten' en/of over allerlei gezondheidsaspecten menen 'alles' te weten. Ze bezoeken ook vaak internet (google weters) of lezen boeken over gezondheid en het lichaam. Het is niet uitgesloten dat ze 'veel' alcohol gebruiken en/of allerlei vitaminepreparaten gebruiken en op hun voeding letten.

De andere meest bekende voorbeelden van een dwangstoornis zijn de volgende:


Neem contact met ons op

Contactgegevens


Angstcentrum v.z.w.
Neerharenweg 6
3620 Lanaken
België

E-mail:   poli@angstcentrum.be
Tel. :    0032 (0)89 714274

Consultaties zijn volgens afspraak

Telefonische bereikbaarheid:
maandag t/m vrijdag van 11.00u tot 15.00u


Aanmeldformulier

Meer angststoornissen