Depressie en angst

Het verband tussen angst en depressie

De meeste angststoornissen kunnen gepaard gaan met depressie. Mocht dit zo zijn, dan heeft het weinig zin om de depressie te behandelen. Indien de angststoornis goed en met resultaat wordt behandeld, zullen de depressieklachten vanzelf verdwijnen.

Een co-morbide depressie

Als een depressie het gevolg is van een angststoornis dan spreken we van een co-morbide depressie. Dikwijls melden mensen zich aan bij de huisarst met depressieklachten. Begrijpelijk. Je zou voor minder somber worden, als je voortdurend met angst wordt geplaagd. 

Somberheid en depressie

Iedereen kan zich wel eens somber voelen. Een ruzie, een tegenslag of een vervelende gebeurtenis kunnen redenen zijn dat men zich (wel eens) somber voelt. Ook angst is meestal een rede om je somber te voelen. Een somberheid kan worden doorbroken wanneer je weer aan prettige dingen aandacht kunt geven.

Een somberheid kan in een depressie overgaan. We zouden kunnen spreken van langdurige, diepere somberheid, die dan ook nauwelijks 'zomaar' te doorbreken is. 

We spreken van een depressie, als je nergens meer plezier in hebt en/of steeds maar door somberheid geplaagd blijft. Je blijft het liefst in bed liggen. Waarom opstaan? Er is immers geen lol aan. Trouwens, het kost moeite om op te staan, wassen en aankleden. Bovendien, je kijkt weer tegen de dag op als tegen een berg. Gewoon kunnen genieten of plezier hebben met een liedje op de radio, eten maken en eten, een grapje van je partner of de kinderen, is er nauwelijks of niet meer bij. Belangstelling hebben in het nieuws, een verhaal van de kinderen op school, iets over het werk van je partner of de buren hebben een nieuwe auto: het kan je weinig meer schelen. Je krijgt schuldgevoelens en je gaat je zelf dingen verwijten. Je kunt moeilijk beslissingen nemen. Je hebt last van allerlei lichamelijke klachten, je bent prikkelbaar en soms opgejaagd en agressief.

Soms hebben anderen niet direct door wat er met je aan de hand is. ‘Hij/zij is de laatste tijd wat moeilijk op de hand, kan weinig verdragen en klaagt voortdurend van zich niet goed voelen’. De depressie zit als het ware verscholen achter andere klachten. Zo’n onzichtbare depressie wordt ook wel een gemaskeerde depressie’ genoemd.

Een depressie kan zich in vele gedaanten aandienen. Er zijn mensen die absoluut niet meer in staat zijn om te werken of om normaal te functioneren. Anderen kunnen dit wel, maar met moeite. Ze werken gewoon door en doen of er niets aan de hand is, houden zich groot voor de buitenwereld.

Hoe herken je een depressie?

Een depressie gaat meestal gepaard met volgende klachten:

  • verminderde belangstelling of vermindert vermogen plezier te beleven;
  • minder eetlust met duidelijk gewichtsverlies of opvallend veel eten;
  • moeilijk kunnen inslapen, vaak wakker worden en vooral ’s morgens vroeg wakker worden en liggen piekeren, of...
  • veel slapen en nauwelijks meer uit bed komen;
  • dagelijks gevoelens van moeheid, futloosheid, het gevoel geen energie meer hebben, niet meer vooruit komen en moeite hebben om met iets te beginnen;
  • gevoelens van hopeloosheid en uitzichtloosheid;
  • gevoelens van waardeloosheid en zich schuldig voelen;
  • concentratiemoeilijkheden, traag in het denken en moeite hebben om beslissingen te nemen;
  • zich onrustig voelen, soms rusteloos heen en weer lopen of heel traag zijn;
  • weinig of geen gelaatsuitdrukking, steeds hetzelfde moedeloos hangend gezicht;
  • gedachten als ‘het leven heeft geen zin meer’, liever vandaag dan morgen dood gaan of zelfs ‘als het zo blijft duren, maak ik er een eind aan’, ‘het hoeft niet meer!’
  • angst en radeloosheid, bang gek te worden of voor gek verklaard te worden.

 


Neem contact met ons op

Contactgegevens


Angstcentrum v.z.w.
Neerharenweg 6
3620 Lanaken
België

E-mail:   poli@angstcentrum.be

GSM: 0032 (0) 491 077 877

Consultaties zijn volgens afspraak

Telefonische bereikbaarheid:
maandag t/m vrijdag van 11.00u tot 15.00u


Aanmeldformulier

Meer angststoornissen