Agorafobie


Neem contact met ons op

Letterlijk betekent agorafobie pleinvrees. Bij agorafobie als gevolg van een paniekstoornis beperkt zich het vermijdingsgedrag echter niet tot pleinvrees. Allerlei situaties kunnen angst oproepen. Winkels, bioscoop, in een lange rij wachten, restaurant, markt, alleen reizen met de auto, trein of bus of ver van huis weg gaan. Meestal zijn dit situaties waarbij men meent niet te kunnen ontsnappen, of dat het krijgen van hulp moeilijk of niet mogelijk is. Agorafobie kan ook bij andere angststoornissen voorkomen, hierbij speelt echter niet de angst voor 'weer' een paniekaanval te krijgen een rol (HET weer te krijgen).

Agorafobie kan ook als enkelvoudige fobie voorkomen, echter zelden. Men spreekt dan ook van paniekstoornis zonder agorafobie.

Agorafobie en paniekstoornis

Het agorafobisch vermijdingsgedrag bij mensen met een paniekstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Vaak zien we dat het vermijdingsgedrag zich als een spiraal vergroot. Steeds meer situaties worden vermeden totdat de betrokkene NERGENS meer nog ALLEEN naar toe gaat. We spreken dan van gegeneraliseerd vermijdingsgedrag.

Vermijdingsgedrag in ernstige mate beperkt je levensvrijheid (het is een vorm van vrijheidsberoving). Je komt nergens meer en je isoleert jezelf. Je wordt er somber, lustelloos van. Je kan nog nauwelijks of geen plezier meer in de 'gewone dagelijkse dingen' beleven en leeft met gedachten als 'als het zo verder moet hoeft het voor mij niet meer'.

Enkele typische situaties/plaatsen die worden vermeden:

  • Ver van huis weg gaan
  • Drukke winkels, grootwarenhuizen of shoppingcentra
  • Bus, trein of tram
  • Met de auto op een autosnelweg rijden
  • Wandelen in het bos, pretpark of kinderboerderij
  • Wachtplaatsen (huisarts, tandarts, kapper)

Agorafobie is zeer goed behandelbaar. Soms kunnen 2 tot 4 dagsessies om het vermijdingsgedrag doorbreken.

Contactgegevens


Angstcentrum v.z.w.
Neerharenweg 6
3620 Lanaken
België

E-mail:   poli@angstcentrum.be
Tel. :    0032 (0)89 714274

Consultaties zijn volgens afspraak

Telefonische bereikbaarheid:
maandag t/m vrijdag van 11.00u tot 15.00u


Aanmeldformulier

Meer angststoornissen