AngstCentrum

   

     

       Socrato

 
    Consultatie-, Advies- en Behandel-
    centrum voor angsten en fobieën.


 
   Coaching en Trainingscentrum voor
relationele en sociaal-
emotionele problemen.


Home    Wie zijn we?    Onze visie    Agenda    Nieuwsbrief    Contact

 


Sinds eind maart hebben wij een vernieuwde website. Neem rustig een kijkje en zie wat wij misschien voor jou kunnen betekenen!

 

Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief!

*  Naam:
*  Uw emailadres:
*  Vanwege:

 

Peter en zijn sociale angst

"Steeds die beklemmende angst in bijzijn van andere mensen, bang dat ze zien hoe onzeker ik ben, begin te zweten en te beven als een rietje. Kan dan zelfs geen glas of een beker koffie niet meer vasthouden. Iedereen kijkt naar me. Het lijkt dan alsof ik als spiraal in de grond wordt geboord.
Ik weet nog, op de middelbare school, als ik in de klas naar voren moest komen, het zweet brak me uit en het leek alsof mijn stem in m'n luchtpijp bleef steken. Raakte in paniek en zocht allerlei verontschuldigingen om het klaslokaal te verlaten. De eerste keer dat me deze angst overviel, op school, ben ik nooit vergeten. Het bleef me achtervolgen. Zelfs later op de hogeschool. Ik wilde perse economie studeren en later een zelfstandig beroep doen. Liefst een vak waar ik alleen, op mijn eigen manier zaken kon doen. Maar deze droom werd ook een nachtmerrie. Tijdens deze opleiding kreeg ik allerlei opdrachten waarmee ik het heel moeilijk had: presentaties geven, onderhandelingsgesprekken, conflicten oplossen enz... .
De faalangst, onzekerheid en het tekort aan zelfvertrouwen waren mijn vijanden. De angst dat ik af zou gaan, dat ik als een klein kind zou staan beven en zweten. Een vreselijke nachtmerrie. Desondanks heb ik me 'in het zweet des aanschijns' erdoor gesleept.
Ik ben nu 37 jaar en heb inmiddels een eigen bedrijf kunnen realiseren. Echter, mijn probleem was niet opgelost. Bij elke meeting, elke vergadering, elke gesprek met zakenmensen voel ik me gespannen en heel ongemakkelijk.
Mijn relatie en huwelijk met Sofie heeft weliswaar een belangrijke bijdrage geleverd in het volharden van taken en verantwoordelijkheden in het bedrijf. En toch, die verdomde angst en onzekerheid bleef maar aan mij zeuren. Het werd steeds moeilijker. Gezien het bedrijf gezond was en er voldoende financiële ruimte was, bedacht ik om iemand aan te werven die voor de buitendienst kon overnemen. Dat zou de oplossing zijn!
Echter, hiermee was enkel een deels 'vlucht-oplossing' ingedekt, maar niet in het privé leven. Na zeven jaar huwelijk en inmiddels twee kinderen (6 jaar en 4 jaar) begonnen 'mijn probleem' ook in het gezins- en privéleven door te wegen. Mijn vrouw die veel vrienden en vriendinnen heeft, betrokken is in verschillende verenigingsactiviteiten en vanuit haar (part-time) functie als copywriter bij een uitgeverij, ook van mij verwachtte méér actief te zijn in haar wereldje. Hier haakte ik telkens af. Bijeenkomsten, feestjes (o.a. bij de familie van mijn vrouw, overigens een grote familie) en de thuisbezoekjes van vrienden, waren voor mij telkens een 'zware opdracht'. Uiteindelijk bedacht ik telkens nieuwe uitvluchten me aan deze hel te ontrekken. Dit was natuurlijk dan ook alle voeding om in onze relatie wrijvingen te krijgen. Zelfs naar onze kinderen toe had ik moeite. Hun naar school brengen, meegaan naar een verjaardagsfeestje of gewoon naar de speeltuin, was voor mij al rede om 'af te haken' en het aan mijn vrouw over te laten.
Geleidelijk aan raakte ik steeds meer geïsoleerd. Mijn sociaal leven was tot voortdurende vermijding uitgegroeid. Onze relatie brokkelde af. Mijn werk brokkelde af. Mijn wereldje werd steeds kleiner. Angst en depressie namen toe. Mijn verplichtte me een psychiater te raadplegen wilde ik ons huwelijk redden. Het idee al dat ik een psychiater zou nodig hebben was voor mij een vernedering en schaamte. Was ik dan zo gestoord?
Het eerste bezoek aan de psychiater was een grote ontgoocheling.
Na 20 minuten was ik buiten met twee voorschriften: een kalmeermiddel en een antidepressivum. Wat ik had, wat het probleem was en het meest belangrijk: wat ik aan het probleem kon doen, was mij volstrekt onduidelijk. Zonder diagnose, zonder uitleg, zonder enig zinnig advies werd ik verzocht over vier weken terug te komen. Ook mijn vrouw was ontgoocheld. Zij nam het initiatief een psycholoog te zoeken. Dus dan maar naar een psycholoog. Mijn tweede ontgoocheling. De eerste twee sessies: allerlei testen. Dan drie sessies: het uitspitten van mijn verleden. Dan volgden er nog een viertal sessies 'praten'. Voor mij was nog niet duidelijk waar ik de oplossing van mijn probleem moest zoeken en vinden. Uiteindelijk was het resultaat en de diagnose: burn-out en relatieproblemen. Zelfs mijn vrouw kon zich niet met dit besluit tevreden stellen. Ik zakte steeds dieper in de put. Vereenzaamde, verzorgde mezelf nauwelijks nog en mijn enige uitlaatklep was de PC. Achter het schermpje vond ik enige (valse) rust, maar wilde ook met rust gelaten worden.
Ik gleed in een volledige vereenzaming. Mijn gezin was er nog, maar ik niet meer."

Locatie Lanaken


Neerharenweg 6
3620 Lanaken
België

Locatie Londerzeel


Maldersesteenweg 44/1
1840 Londerzeel
België

Locatie Cadier en Keer


Raadhuisplein 6
6267 CW Cadier en Keer
Nederland

 

Bastings Webdesign