AngstCentrum

   

     

       Socrato

 
    Consultatie-, Advies- en Behandel-
    centrum voor angsten en fobieën.


 
   Coaching en Trainingscentrum voor
relationele en sociaal-
emotionele problemen.


Home    Wie zijn we?    Onze visie    Agenda    Nieuwsbrief    Contact

 


Sinds eind maart hebben wij een vernieuwde website. Neem rustig een kijkje en zie wat wij misschien voor jou kunnen betekenen!

 

Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief!

*  Naam:
*  Uw emailadres:
*  Vanwege:

 

Fred en zijn gegeneraliseerde angststoornis

"Ik heb nooit kunnen begrijpen dat onze hersenen een normaal denkend mens zodanig kunnen treiteren. Dat een onophoudelijke storm zo door die hersencellen kan jagen, dat je er 'gek' van wordt.
Als student op de Hogeschool was ik al een piekeraar, maar had er kennelijk niet zoveel last van. Mijn vrienden lieten me al weten 'Fredje...maak je er toch niet zo druk over...koel af!' Met dat 'koel af' bedoelden ze dat ik nog wel eens goed kon doordrammen. Ik bleef dan op één thema doorgaan en steeds met: 'stel dat...', 'als maar niet...', 'het zou kunnen dat...'. De meest vernuftige bedenkingen, veronderstellingen bedacht ik om toch maar ergens een geruststelling te vinden.
Ik ben nu 47, reeds 21 jaar gehuwd en we hebben twee zonen (16 en 19 jaar). Mijn vrouw, Anne, werkt als verpleegkundige in het ziekenhuis. Ik ben architect en werk voor een woningbouwbedrijf. Sinds ik daar werk (reeds 15 jaar) ben ik bijna elk jaar minstens éénmaal moeten thuisblijven voor zo'n tweetal weken. Overspannen, moe, angstig en depressief. Géén dag gaat voorbij of ik maak me zorgen over mijn werk, onze financiën en de kinderen. Als de oudste een uur te laat thuis is dan begin ik al door het huis te ijsberen, bel zijn vrienden of hun ouders, haal mijn vrouw uit haar bed... Alle spookgedachten gaan door m'n hoofd: een ongeluk, misschien zwaar gewond of zelfs mogelijk dood...dan bel ik ziekenhuizen en de politie. De angst overheerst. Op het werk kan ik moeilijk zaken loslaten. Bij het naar huis rijden begint het piekeren over wel of niet goed afgewerkte projecten, mogelijke fouten waarvoor ik verantwoordelijk kan worden gesteld. Dagelijks kijk ik op bank-online hoe het met de rekening en ons spaargeld staat. De bankcrisis heeft bij mij enorme zorg-triggers losgemaakt. Kleine incidenten hebben voor mij grote dramatische gevolgen. Dagenlang doorpiekeren, onrust, spanningspijnen in mijn hele lijf, nauwelijks kunnen slapen, 's nachts opstaan en door het huis ijsberen.
Na wat onderzoeken bij de huisarts was de diagnose CVS en fibromyalgie. Ik moest voor langere tijd thuisblijven. Maar ook dat was een ramp: werkverlies, financiële moeilijkheden, huis verkopen en letterlijk als een clochard op straat staan...dat was het scenario dat me te wachten stond. En dan volgde het drama: ik moest worden opgenomen op een psychiatrische afdeling van het ziekenhuis. Na vier weken werd ik naar de psychiatrie doorverwezen. Ik was nu een psychiatrisch patiënt! Ik was dus écht gek geworden. Ik kreeg 2 antidepressiva, kalmeermiddelen en zelfs middelen die mensen krijgen bij een psychose (ik vernam dat het neuroleptica genoemd werden). Nu was ik écht depressief! Ik wilde het liefst dood. Ook deze gedachte beangstigde me. Mijn gezin in ellende achterlaten... Mijn vrouw zag me steeds meer achteruit gaan en ging op zoek naar andere hulpmogelijkheden. Zo kwam is bij het angstcentrum terecht. Voor het eerst kreeg ik een duidelijke diagnose 'gegeneraliseerde angststoornis'. Alle klachten werden duidelijk. Mijn probleem kreeg een naam. Ondanks men mij had duidelijk gemaakt dat GAS niet makkelijk behandelbaar is, had ik er een goed gevoel bij. Weten dat ik het piekeren kon leren beheersen was voor mij al voldoende."

Locatie Lanaken


Neerharenweg 6
3620 Lanaken
België

Locatie Londerzeel


Maldersesteenweg 44/1
1840 Londerzeel
België

Locatie Cadier en Keer


Raadhuisplein 6
6267 CW Cadier en Keer
Nederland

 

Bastings Webdesign