AngstCentrum

   

     

       Socrato

 
    Consultatie-, Advies- en Behandel-
    centrum voor angsten en fobieën.


 
   Coaching en Trainingscentrum voor
relationele en sociaal-
emotionele problemen.


Home    Wie zijn we?    Onze visie    Agenda    Nieuwsbrief    Contact

 


Trichotillomanie


Kenmerkend hierbij is het onophoudelijk uittrekken van eigen haren. Betrokken doet weliswaar soms pogingen om dit te stoppen. Met eigen haren wordt bedoeld: het haar van alle lichaamsgebieden waar haargroei te vinden is. Voorbeelden: hoofdhaar, wenkbrauwen, wimpers, soms zelfs okselharen en genitale haren. Om het 'zicht' van het haarvlies niet te laten opvallend worden er telkens maar enkele haren uitgetrokken (daar waar haren dicht bij elkaar staan). Camouflage is tevens een manier op het haarverlies niet te laten opvallen (make-up, schaaltje of pruik). Het uitrekken kan soms gepaard gaan met rituelen en/of dwanghandelingen. Vaak worden de uitgetrokken haren als het ware bestudeerd, bekeken of door de mond of vingers betast of in stukjes gebeten.

Aan de basis liggen vaak onaangename gevoelens, zoals angst, verveling, spanning (stress), die men middels het uitrekken probeert te neutraliseren of te onderdrukken of een stuk opluchting te ervaren.

Uitzonderlijk kan het voorkomen dat men ook bij anderen (heel subtiel) haren tracht uit te trekken. Soms worden dieren of poppen gebruikt. Het is niet uitgesloten dat naast het uitrekken van haren er tevens andere lichaamsdelen worden gebruikt, zoals nagelbijten, huidpulken en/of op de lip bijten.

De gevolgen zijn meestal van sociaal en beroepsmatige aard: minder goed kunnen functioneren. Daarnaast is het niet uitgesloten dat er termijn ook lichamelijk problemen kunnen ontstaan: letsels, slijtage of gebroken tanden, als gevolg van doorslikken van haren kan er anemie, bloedbraken, darmobstructies of zelfs darmperforatie met bloedingen ontstaan.

 

Herkent u de klachten van Karolien?

"Ik ben nu 36. Voor zover ik me kan herinneren ben ik altijd erg onzeker geweest. Mijn broer daarentegen was het tegenovergestelde. Een wildebras die met iedereen vriend was, alle uitdagingen opzocht en met humor is geboren. Toen ik 14 was merkte ik -tijdens de examenperiode- dat zo erg gespannen was, aan mijn haren op het hoofd begon te trekken. Haartje per haartje. Eerst rolde ik met mijn vingers rond één haartje en vervolgens trok ik het uit. Het was een ritueel dat me 'iets' rust gaf.......... "         Lees meer!

Locatie Lanaken


Neerharenweg 6
3620 Lanaken
België

Locatie Londerzeel


Maldersesteenweg 44/1
1840 Londerzeel
België

Locatie Maastricht

nederland.png
Geusseltweg 43C
6225 XS Maastricht
Nederland

 

Bastings Webdesign