AngstCentrum

   

     

       Socrato

 
    Consultatie-, Advies- en Behandel-
    centrum voor angsten en fobieën.


 
   Coaching en Trainingscentrum voor
relationele en sociaal-
emotionele problemen.


Home    Wie zijn we?    Onze visie    Agenda    Nieuwsbrief    Contact

 


Morfodysfore stoornis (BDD of body dysmorphic)


Iemand met een Morfodysfore stoornis is voortdurend bezorgd bezig met zijn of haar uiterlijk. Hun bezorgdheid is vooral gericht op mogelijke lichamelijke afwijkingen of onvolkomenheden. Volgens hun opvatting zis men dan ook lelijk, onaantrekkelijk, zelfs abnormaal en/of misvormd. Dit, terwijl de omgeving geen enkele waarneembare aanwijzing ervaart. Deze bezorgdheid kan op meerdere lichaamsdelen betrekking hebben. Uit de praktijk blijkt dat de meeste bezorgdheden betrekking hebben op gelaatsdelen (neus, mond, lippen, tanden, haren, de huid), op rimpels of littekens, op gewicht (buik, borsten) en zelfs op geslachtsdelen. Soms gaat het enkele om symmetrie...dat bepaalde lichaamsdelen niet symmetrisch zijn. In het gedrag zien we dat ze voortdurend bepaalde dwangmatige handelingen en/of rituelen uitvoeren (zowel in gedrag als in gedachten), zoals: voortdurend vergelijken van hun uiterlijke met dat van anderen, controleren door zich in de spiegel te bekijken en betasten en overmatig tijd besteden aan uiterlijke verzorging, of bij anderen bevragen of ze iets zien. Vaak probeert men bepaalde zogenaamde onjuistheden te camoufleren of te bedekken, zoals overmatige gebruik van make-up, bepaalde kleding (lange mouwen). Sommigen zoeken compensatie middels overmatige sport activiteiten of lichaamsbewegingen zoals gewichtheffen, elke dag minstens een X-aantal kilometer lopen (met behulp van een stappenmeter). Deze laatste genoemde vorm komt veelal bij mannen voor en wordt ook wel musculodysfore stoornis genoemd. Het doet soms denken aan een vorm van narcisme.

Sommigen gaan zo ver dat ze allerlei plastisch chirurgische ingrepen laten uitvoeren. Zogenaamde correcties. Indien er geen fysiek functionele belemmering is dan ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de plastisch chirurg om voor een ingreep te beslissen. Echter spelen kennelijk financiële aspecten hierbij een beslissende rol, zonder professionele voor diagnose of het inschakelen van een expertise in deze.

Opvallend bij deze vorm van dwang is dat er vaak sprake is van een laag zelfbeeld, onzekerheid en weinig zelfvertrouwen. Het zijn vaak mensen met een zekere achterdocht, steeds 'menen het beter te weten' en/of over allerlei gezondheidsaspecten menen 'alles' te weten. Ze bezoeken ook vaak internet (google weters) of lezen boeken over gezondheid en het lichaam. Het is niet uitgesloten dat ze 'veel' alcohol gebruiken en/of allerlei vitaminepreparaten gebruiken en op hun voeding letten.

 

Herkent u de klachten van Marleen?

"Ik ben altijd al een perfectionist geweest. Alles moest volgens een vooropgesteld plan verlopen. Werd hiervan afgeweken dan werd ik boos of gespannen. Ik kon moeilijk aanvaarden dat anderen mijn plannen doorkruisten. Bovendien gaf ik ook altijd veel aandacht aan mijn uiterlijk. Als puber al moest ik er perfect uitzien. Toen moeder me het eerst liet zien en leerde hoe ik mij kon maquilleren gaf me dit een extra kick. Ik kon uren voor de spiegel zitten en heel nauwkeurig mijn gezicht maquilleren. Het moet zijn begonnen: ik betastte mijn gelaat en voelde dat mijn neus niet helemaal recht was, althans zo dacht ik. Ook merkte ik dat ik nogal grote oren had. Steeds meer fixeerde ik me op mijn neus en oren. Het werd een obsessie. Ik vond me lelijk........"         Lees meer!

Locatie Lanaken


Neerharenweg 6
3620 Lanaken
België

Locatie Londerzeel


Maldersesteenweg 44/1
1840 Londerzeel
België

Locatie Maastricht

nederland.png
Geusseltweg 43C
6225 XS Maastricht
Nederland

 

Bastings Webdesign