AngstCentrum

   

     

       Socrato

 
    Consultatie-, Advies- en Behandel-
    centrum voor angsten en fobieën.


 
   Coaching en Trainingscentrum voor
relationele en sociaal-
emotionele problemen.


Home    Wie zijn we?    Onze visie    Agenda    Nieuwsbrief    Contact

 


Sinds eind maart hebben wij een vernieuwde website. Neem rustig een kijkje en zie wat wij misschien voor jou kunnen betekenen!

 

Schrijf je hier gratis in voor onze nieuwsbrief!

*  Naam:
*  Uw emailadres:
*  Vanwege:

 

Agorafobie

Letterlijk betekent agorafobie pleinvrees. Bij agorafobie als gevolg van een paniekstoornis beperkt zich het vermijdingsgedrag echter niet tot pleinvrees. Allerlei situaties kunnen angst oproepen. Winkels, bioscoop, in een lange rij wachten, restaurant, markt, alleen reizen met de auto, trein of bus of ver van huis weg gaan. Meestal zijn dit situaties waarbij men meent niet te kunnen ontsnappen, of dat het krijgen van hulp moeilijk of niet mogelijk is. Agorafobie kan ook bij andere angststoornissen voorkomen, hierbij speelt echter niet de angst voor 'weer' een aanval te krijgen een rol (HET weer te krijgen).

Agorafobie kan ook al enkelvoudige fobie voorkomen, echter zelden. Men spreekt dan ook van paniekstoornis zonder agorafobie.

Het agorafobisch vermijdingsgedrag bij mensen met een paniekstoornis kan zich op verschillende manieren uiten. Vaak zien we dat het vermijdingsgedrag zich als een spiraal vergroot. Steeds meer situaties worden vermeden totdat de betrokkene NERGENS meer nog ALLEEN naar toe gaat. We spreken dan van gegeneraliseerd vermijdingsgedrag. Een vermijdingsgedrag in die ernstige mate beperkt de levensvrijheid (het is een vorm van vrijheidsberoving) waardoor de betrokkene alle contacten met zijn omgeving verliest en zich isoleert. Het is dan niet uitgesloten dat er naast de paniekstoornis zich tevens een depressie ontwikkeld. Naast de angst voelt zich de betrokkene steeds meer somber en lusteloos worden, kan nog nauwelijks of geen plezier meer in de 'gewone dagelijkse dingen' beleven en leeft met gedachten als 'als het zo verder moet hoeft het voor mij niet meer'.

Vaak komt men dan met laatstgenoemde depressieklachten bij de huisarts (of een hulpverlener) waardoor het niet uitgesloten is dat een verkeerde diagnose kan worden gesteld, namelijk depressie.

Enkele typische situaties/plaatsen die worden vermeden:

Ver van huis weg gaan
Drukke winkels, grootwarenhuizen of shoppingcentra
Bus, trein of tram
Met de auto op een autosnelweg rijden
Wandelen in het bos, pretpark of kinderboerderij
Wachtplaatsen (huisarts, tandarts, kapper)

Agorafobie is zeer goed behandelbaar. Soms kunnen 2 tot 4 dagsessies het vermijdingsgedrag doorbreken.

Locatie Lanaken


Neerharenweg 6
3620 Lanaken
België

Locatie Londerzeel


Maldersesteenweg 44/1
1840 Londerzeel
België

Locatie Cadier en Keer


Raadhuisplein 6
6267 CW Cadier en Keer
Nederland

 

Bastings Webdesign